“Ze verlangde naar een speels gebit dat zo natuurlijk mogelijk oogde”

Cynthia Vos doet er alles aan om protheses te creëren die niet alleen perfect functioneren en comfortabel zitten, maar ook aansluiten bij de persoonlijke smaak van haar cliënten. Dat kan soms best een uitdaging zijn, omdat iedereen andere wensen heeft. Cynthia vertelt hoe ze een kunstgebit vervaardigde voor een cliënt die nog nooit eerder een prothese had gehad waar ze tevreden mee was.

Frustraties

“Mijn cliënt was net verhuisd naar de zorginstelling vanwege haar MS en psychische klachten. Toen ik haar bezocht om een nieuwe prothese aan te laten meten, merkte ik dat ze zich niet prettig voelde. Ze deelde haar frustraties over haar vorige protheses: ‘Er wordt nooit geluisterd naar wat ik wil.’ Het gebit dat ze op dat moment droeg, had ze zelf aangepast door de tanden schuiner te zetten tijdens de pasfase; je kunt de stand van de tanden dan eenvoudig veranderen omdat het materiaal nog zacht is.  ‘Niemand heeft toch een kaarsrecht gebit? Een prothese hoort dat dus ook niet te zijn’, legde ze uit.  

Al haar wensen

Tijdens de ontwerpfase noteerde ik zorgvuldig al haar wensen en gaf deze door aan het lab waar haar prothese zou worden vervaardigd. Ze verlangde naar een speels gebit dat zo natuurlijk mogelijk oogde, waarbij bijvoorbeeld de kiezen iets verder uit elkaar stonden of de ene tand iets lager zou staan dan de andere. Ik kon echter niet alles wat ze wilde waarmaken, omdat de krachtverdeling van haar gebit dan niet optimaal zou zijn. Gelukkig begreep ze dat. Ik merkte dat ze het waardeerde dat ik de tijd nam om alles helder uit te leggen. Haar kritische houding verminderde; ze leek vrolijker en we maakten zelfs grapjes tijdens onze gesprekken.

Niet verwacht

Toen haar prothese eindelijk klaar was voor gebruik, voelde ik me toch een beetje gespannen over hoe ze zou reageren. Tot mijn opluchting zei ze: ‘Nou, echt geweldig! Dit is precies wat ik zocht!’ Deze reactie was boven verwachting; het voelde als een overwinning. Tot op de dag van vandaag draagt ze haar prothese met tevredenheid.”