Voor elkaar en voor anderen zorgen: van Rotterdam tot Kenia

In deze blog vertelt Mandy over haar vrijwilligerswerk voor Stichting KIK in Kenia en haar bijdrage aan de Rotterdamse Tandartsendag.

Mandy Mphaphuli werkt sinds 2017 als tandarts bij Vitadent. Naast het fantastische werk dat zij als tandarts doet, staat Mandy ook altijd vooraan bij onze MVO-projecten. In deze blog vertelt zij over haar vrijwilligerswerk voor Stichting KIK in Kenia en haar bijdrage aan de Rotterdamse Tandartsendag.

Mondzorg voor kinderen in Kenia

In 2018 kwam Vitadent in aanraking met Stichting KIK (Kids In Kenya). Deze stichting werkt aan duurzame armoedebestrijding en een beter leven voor kinderen in Kenia. Begin 2020 zijn we met een team bestaande uit een tandarts, tandartsassistent, preventie-assistent, trainer en ondersteuners afgereisd naar Kenia om daar kinderen te helpen. Stichting KIK heeft een aantal scholen voor ons uitgekozen en daar hebben we een soort van geïmproviseerde tandartspraktijk ingericht. Met een matras op tafel en de benodigde apparatuur en materialen bij ons, hebben we in een week tijd zo veel mogelijk kinderen een gebitscontrole – en waar nodig een behandeling – gegeven. Dat ging in het begin best een beetje stroef, de kinderen zijn dat daar helemaal niet gewend, dus ze vonden het reuzespannend. Uiteindelijk hadden ze door dat dat wel meeviel, en liep het steeds beter. Ook organiseerden we klassikale poetslessen en gaven we tandenborstels weg, inclusief tips voor goede mondzorg, aan kinderen en leerkrachten. Tenslotte hebben we onze materialen, apparatuur en instrumenten gedoneerd aan een tandartspraktijk in het lokale ziekenhuis. Ik vond het een prachtige ervaring en ik hoop dat we nog eens terug kunnen. Er is nog genoeg werk aan de winkel.

Betaalbare Mondzorg voor iedereen: Rotterdamse Tandartsendag

Ook dichterbij huis is goede mondzorg niet altijd vanzelfsprekend. Daarom organiseren Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR) samen met Stichting Present Rotterdam, Stichting ANDERS Rotterdam en de Rotterdamse Tandartsvereniging (RTV) jaarlijks de Rotterdamse tandartsdag. Tijdens die dag krijgen Rotterdammers die zich geen verzekering voor een tandartsbehandeling kunnen veroorloven, maar wel acute klachten en pijnproblemen aan hun gebit hebben, een behandeling aangeboden. Ik snap best hoe dat ontstaat. Als je het niet zo breed hebt, en je hebt last van je gebit, moet je een moeilijke keuzes maken: besteed ik het beetje geld dat ik heb aan de kinderen of ga ik naar de tandarts? Als ouder kies je dan toch vaak voor je kinderen. Daardoor lopen mensen te lang met problemen en pijn rond. Wij hebben dit jaar voor de eerste keer meegedaan en ik was een van de drie aanwezige tandartsen. Het is prachtig om dit te kunnen doen voor mensen, maar ik hoop oprecht dat de mondzorg terugkomt in het basispakket. Op z’n minst één controle per jaar en hulp bij acute klachten, zodat iemand in ieder geval een tand of kies kan laten trekken bij ernstige pijn.

Geïnspireerd?

Vanwege het groeiend aantal zorginstellingen waar Vitadent de mondzorg aanbiedt, zijn wij regelmatig op zoek naar enthousiaste professionals om ons team te versterken. Ben jij enthousiast en wil je ook graag bij ons werken kijk dan voor actuele vacatures op onze website of mail naar vacature@vitadent.nl. We heten je van harte welkom en leren je graag kennen.