“Gelukkig stemde hij in met een nieuw kunstgebit”

Van goed onderhouden protheses tot een kunstgebit dat volledig is aangetast.

Tandprotheticus Donald Bouwmeester komt tijdens zijn werk van alles tegen. Voor Vitadent Mondzorg rijdt hij het hele land door om kunstgebitten en protheses te repareren of mensen te voorzien van nieuwe. Hij vertelt over wat hij allemaal meemaakt in de zorginstellingen die hij bezoekt. Voorop staat zijn liefde voor het vak. “Dat ik kwetsbare ouderen kan helpen, geeft me veel voldoening.”

Ze liep zonder problemen met me mee

“Doordat ik zelf ook wat ouder ben, voelen cliënten zich sneller bij mij op hun gemak. Laatst bezocht ik een mevrouw van wie werd gezegd dat ze normaal geen hulp accepteert. Maar toen ze mij zag, bleef ze rustig. Ze liep zonder problemen met me mee naar de huiskamer waar ik haar kunstgebit mocht controleren. Dit bleek nog prima in orde en ook haar tandvlees was gezond.

Dertig jaar niet onderhouden

Soms kom ik zorgelijke situaties tegen. Zo zag ik onlangs tijdens een intake een meneer wiens kunstgebit al dertig jaar niet was onderhouden of vervangen. Ik vertelde hem dat het belangrijk is dat hij zijn prothese goed schoonmaakt. Een onhygiënisch kunstgebit is niet alleen nadelig voor zijn mondgezondheid, maar kan zelfs zijn hele gezondheid negatief beïnvloeden. 

Comfortabele prothese

Gelukkig stemde hij in met een nieuw kunstgebit. Zo heeft hij tijdens de laatste jaren van zijn leven toch nog de voordelen kunnen ervaren van een schone, comfortabele prothese. Hopelijk heeft hij meer kunnen genieten van zijn maaltijden en sociale momenten. 

Niet van plan om thuis te gaan zittenHet geeft me voldoening dat ik als tandprotheticus de mondgezondheid van kwetsbare ouderen kan verbeteren. Hoewel ik volgend jaar met pensioen mag, ben ik nog lang niet van plan om thuis te gaan zitten. Als het kan blijf ik nog een aantal jaar doorwerken, want ik vind dit vak nog altijd aantrekkelijk.”