“Zo kan ik met een fris gebit afscheid nemen”

Mariama Seco Banjai is mondhygiënist en teamleider van de mondhygiënisten van Vitadent. “Ik draag er graag aan bij dat mijn collega’s hun werkzaamheden goed kunnen uitvoeren”, vertelt ze.

Hoewel ze veel plezier heeft in haar aansturende rol en werkt ze graag als mondhygiënist. “Veel ouderen zijn eenzaam en hebben de behoefte om met iemand te praten. Ik vind het fijn om naar ze te luisteren en ze het gevoel te geven dat ze worden gezien.”

Een van mijn dierbaarste herinneringen

“Tijdens mijn werkzaamheden als mondhygiënist in zorginstellingen maak ik vele mooie momenten mee. Een van mijn cliënten die stervende was, vroeg me om haar gebit te reinigen op haar sterfbed. Dit is een van mijn dierbaarste herinneringen.

Ze was een statige dame die zich graag goed kleedde en trots was op haar gebit. Haar ouders hadden haar geleerd dat ze goed voor haar tanden en kiezen moest zorgen. Dat heeft ze haar hele leven gedaan. Ook toen ze terechtkwam in de zorginstelling bleef haar gebit belangrijk voor haar.

Een sterke band

Haar verzoek was uitzonderlijk. Als ouderen stervende zijn, bieden we meestal wel mondzorg aan zodat ze geen ongemakken ervaren van hun gebit tijdens hun laatste dagen, maar deze cliënt wilde een uitgebreidere behandeling. Ik vond het heel bijzonder dat ik een van haar laatste wensen kon vervullen. Het beetje tandsteen dat ze had, haalde ik weg en ik polijstte haar gebit voorzichtig, zodat het weer helemaal glad aanvoelde. 

Tijdens de behandeling voelde ik een sterke band met haar ontstaan; het was een kwetsbaar moment. ‘Zo kan ik met een fris gebit afscheid nemen’, zei ze dankbaar. Dit raakte me wel. Na een prettig laatste gesprek liet ik haar met een schoon en mooi gebit achter. Twee dagen later overleed ze.”