‘Ik wil nooit meer terug naar een reguliere tandartspraktijk’

De combinatie van tandheelkunde en onze bijzondere doelgroep sprak Janyce direct aan.
‘Ik wil nooit meer terug naar een reguliere praktijk'

Na bijna tien jaar als preventie- en tandartsassistent aan de stoel te hebben gestaan in diverse reguliere tandartspraktijken, was Janyce Reurink toe aan een nieuwe uitdaging. Via een vriendin hoorde ze van het bestaan van Vitadent. De combinatie van tandheelkunde en onze bijzondere doelgroep sprak haar direct aan. Inmiddels is Janyce alweer ruim een jaar aan de slag bij Vitadent en is ze helemaal op haar plek: ‘Geen dag is hier hetzelfde!’

Van acht tot vijf aan de stoel

Ik heb sinds 2014 gewerkt in diverse reguliere tandartspraktijken, eerst als tandartsassistent en later ook als preventie-assistent. Op een gegeven moment was ik wel toe aan iets anders. Elke dag is zo’n beetje hetzelfde. Van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags sta je naast de tandarts aan die stoel. Als preventie-assistent draai je weliswaar ook je eigen agenda, maar het blijft diezelfde stoel en hetzelfde ‘trucje’ dat je uitvoert. De patiënt gaat liggen, doet z’n mond open en je gaat aan de slag. Je werkt zo hard als je kan richting de pauze, maar vaak schoot die er ook nog eens bij in.

Geen dag spijt

Ik was dus toe aan een nieuwe uitdaging. Natuurlijk kun je dan een baan zoeken bij een andere praktijk, maar dan verval je al snel in hetzelfde. Een vriendin van mij werkte bij Vitadent en vertelde daar heel enthousiast over. De mondzorg in combinatie met zo’n bijzondere doelgroep, dat leek mij ook wel wat. In 2022 ben ik als preventie- en tandartsassistentbegonnen bij Vitadent en ik heb nog geen dag spijt gehad.

Creativiteit inzetten

Het is hier altijd weer een uitdaging of de cliënt wil meewerken. Om de mond te verzorgen, moet een cliënt natuurlijk wel de mond openen. Bij somatische cliënten wil dat meestal wel lukken, maar cliënten van de psychogeriatrische afdeling zijn nogal eens verward. Ze kunnen niet altijd je instructies opvolgen. Soms omdat ze je niet begrijpen, soms omdat ze zo’n tandenborstel maar een eng ding vinden. Dan moet je al je creativiteit inzetten om te zorgen dat ze toch hun mond openen.

Nooit meer terug

Zo was ik laatst ook bij een mevrouw die haar mond niet wilde opendoen. Door haar af te leiden met een foto van haar familie, lukte het me uiteindelijk toch. Zo heb ik haar tanden kunnen poetsen en met ragertjes de tussenruimtes kunnen schoonmaken. Maar het kan heel goed zijn dat dat volgende keer niet werkt, dan moet ik weer iets anders verzinnen. Dat maakt het uitdagend, maar het geeft je ook zo veel voldoening. Eén ding weet ik zeker: ik ga nooit meer terug naar een reguliere praktijk.

Geïnspireerd?

Vanwege het groeiend aantal zorginstellingen waar Vitadent mondzorg aanbiedt, zijn wij regelmatig op zoek naar enthousiaste professionals om ons team te versterken. Ben jij enthousiast en wil je ook graag bij ons werken kijk dan voor actuele vacatures op onze website of mail naar vacature@vitadent.nl. We heten je van harte welkom en leren je graag kennen.