‘Ik verzin graag een excuus om even op kantoor langs te gaan’

In deze blog vertelt Donald Bouwmeester wat werken voor zorgafhankelijke cliënten in zorginstellingen zo mooi maakt.
Ik verzin graag een excuus om even op kantoor langs te gaan

Donald Bouwmeester is sinds 2018 tandprotheticus bij Vitadent. In deze blog vertelt hij wat werken voor zorgafhankelijke cliënten in zorginstellingen zo mooi maakt en waarom hij er nog niet over peinst om met pensioen te gaan.

Maximaal resultaat met minimale belasting

Bij Vitadent werken we met een bijzondere doelgroep: zorgafhankelijke cliënten in zorginstellingen. We moeten daardoor verder kijken dan alleen de mooiste oplossing, zoals je in een reguliere tandartspraktijk meestal wel doet. Het bereiken van een maximaal haalbaar resultaat, met zo min mogelijk belasting voor de cliënt, dat is waar we voor gaan. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat we een prothese opvullen in plaats van deze volledig te vervangen.

Zo comfortabel mogelijke behandeling

Altijd maar alles vervangen, daar doe je de mensen in onze doelgroep geen plezier mee. Mensen zijn gewend aan de oude sloffen die ze dragen, met nieuwe schoenen maak je ze echt niet blij. Dat geldt in de mond precies hetzelfde. Deze mensen kunnen angstig zijn voor de tandarts door de behandelingen van de schooltandarts in het verre verleden. Dit waren niet altijd de meest vriendelijke behandelaren. Hoe ouder de cliënt, hoe minder genegen ik ben om iemand iets totaal nieuws aan te meten. Bij hoogbejaarde mensen is het beter om goed te kijken waar aanpassingen mogelijk zijn en de rest te laten zoals het is. Dit doen we in de woonkamer van de cliënten zelf, in de omgeving waar ze wonen en slapen, om het zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Op die manier voorkomen we ook dat familie of mantelzorgers de – vaak ongemakkelijke – reis met de cliënt naar een praktijk moet maken.

Onderweg met een mobiel tandtechnisch laboratorium

Als tandprotheticus opereer ik geheel zelfstandig, natuurlijk wel met de agenda en alle hulp van de organisatie, maar uiteindelijk behandel ik mensen alleen. Ik reis door heel Nederland en dat maakt het werk voor mij persoonlijk extra aantrekkelijk. Elke dag tussen dezelfde vier muren van een tandartspraktijk? Mij niet gezien. Ik werk met een gereedschapskoffer op wieltjes, die rij ik overal heen. Die van mij weegt een kleine twintig kilo, daar zit een half tandtechnisch laboratorium in.

Vriendschappelijke bedrijfscultuur

Wat ik ook heel fijn vind aan Vitadent zijn de collega’s. De bedrijfscultuur is heel ontspannen en vriendschappelijk, bijna familiair. Onlangs namen we afscheid van een collega die verantwoordelijk was voor sterilisatie, dan staan we allemaal met vochtige ogen naar de verhalen te luisteren. Ik ben altijd onderweg, maar verzin regelmatig een excuus om even op kantoor langs te gaan, om iets op te halen of even een praatje te maken. Ja, het is een mooi bedrijf waar de saamhorigheid heel groot is, ondanks het feit dat we bijna allemaal heel mobiel zijn.

Stilzitten geen optie

Toen ik vijf jaar geleden bij Vitadent in dienst kwam, waren we vooral op de Rotterdamse regio georiënteerd, maar we zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. Ik reis van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens om zorginstellingen te bezoeken. Ik heb bijna de leeftijd bereikt waarop ik mijn eerste aow ga ontvangen, maar ik vind het werk veel te mooi, dus we hebben afgesproken dat ik gewoon actief blijf binnen Vitadent. Stilzitten is niets voor mij!

Geïnspireerd?

Vanwege het groeiend aantal zorginstellingen waar Vitadent mondzorg aanbiedt, zijn wij regelmatig op zoek naar enthousiaste professionals om ons team te versterken. Ben jij enthousiast en wil je ook graag bij ons werken? Kijk dan voor actuele vacatures op onze website of mail naar vacature@vitadent.nl. We heten je van harte welkom en leren je graag kennen.