‘Hoe mooi is het dat je mensen weer hoop kunt geven?’

Niet alleen de bijzondere doelgroep, maar ook de maatschappelijke betrokkenheid van Vitadent spreekt Mayaada aan.
‘Hoe mooi is het dat je mensen weer hoop kunt geven?’

Na acht jaar in de reguliere mondzorg, maakte Mayaada Abulwahab in 2021 de overstap naar Vitadent. Als preventie- en tandartsassistent met geriatrische specialisatie voelt ze zich als een vis in het water bij Vitadent. Niet alleen de bijzondere doelgroep, maar ook de maatschappelijke betrokkenheid van Vitadent spreekt haar aan. Zo mocht Mayaada afgelopen 11 maart haar bijdrage leveren aan de Tandartsdag. Een dag waarop verschillende tandartsen, mondhygiënisten, praktijken en kaakchirurgen zich inzetten om driehonderd Rotterdammers met acute gebitsproblemen kosteloos van hun klachten af te helpen. Mayaada: ‘Sommigen konden gewoon niet geloven dat het echt was.’

Meteen verkocht

Ik werk al sinds 2014 in de mondzorg, de eerste jaren bij een reguliere tandartspraktijk. Een oud-klasgenootje van mij werkte bij Vitadent en zij was zo enthousiast, dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Na drie jaar was zij nog net zo enthousiast als op de eerste dag, dus ik ben een keer kennis gaan maken bij Vitadent. Ik was meteen verkocht. Het geeft zo veel voldoening om deze kwetsbare mensen te helpen. Oudere mensen hebben van alles meegemaakt en kunnen daar vaak prachtig over vertellen. Ik hou daarvan.

Echt contact maken

Als preventie-assistent leg ik cliënten uit hoe ze hun gebit moeten verzorgen. Ik geef de instructies aan de cliënt zelf en de zorgmedewerker kijkt mee. Dan kunnen ze elkaar helpen herinneren dat ze voor het slapengaan even de tanden en kiezen moeten rageren en dat het tijd is voor een poetsbeurt. Laatst hielp ik een mevrouw met Alzheimer, die vertelde me hoe haar moeder altijd haar gebit poetste, toen ze nog een klein meisje was. Zulke prachtige gesprekken, die voer je niet in een reguliere praktijk. Dat vind ik echt een mooie uitdaging: heel aandachtig naar je cliënt kijken om te beoordelen hoe je het best contact met iemand kunt maken. Soms heb ik zo’n goede klik met een cliënt, dat ze me bij een volgend bezoek herkennen. Dat is natuurlijk de ultieme beloning.

Tandartsdag

Wat ik ook mooi vind aan Vitadent is de maatschappelijke betrokkenheid. Zo hebben we op 11 maart meegewerkt aan de derde Tandartsdag, een initiatief van Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR), Stichting ANDERS Rotterdam en de Rotterdamse Tandartsvereniging (RTV). Op die dag bundelden verschillende tandartsen, mondhygiënisten, praktijken en kaakchirurgen hun krachten. Gezamenlijk hebben we driehonderd Rotterdammers met acute gebitsproblemen kosteloos een tandartsbehandeling aangeboden. Veel Rotterdammers kunnen geen tandartsbehandeling betalen, laat staan een serieuze restauratie. Ze kunnen ook geen tandartsverzekering afsluiten vanwege hun financiële situatie. Als team hebben we die dag dertien mensen kunnen helpen.

Een nieuwe start

Deze mensen konden het bijna niet geloven, dat de behandeling echt gratis was. Je moet je voorstellen, dit zijn Rotterdammers met schulden, die dik in de problemen zitten en dan ook nog eens ernstige gebitsklachten hebben. Sommigen durfden hun mond niet eens te openen, zo schaamden ze zich voor hun gebit. Als ze dat bij de tandarts al niet durven, kun je je wel voorstellen dat dat op termijn ook voor problemen zorgt in hun sociale leven. We hebben vullingen geplaatst, afgebroken kiezen en tanden gerestaureerd en helaas ook kiezen moeten trekken. Waar het mogelijk was om de elementen te behouden, hebben we een wortelkanaalbehandelingen opgestart. We hebben gebitten gereinigd en instructies meegegeven zodat deze mensen zelf hun gebit beter kunnen onderhouden. Je geeft mensen als het ware een nieuwe start. Na deze behandeling is de drempel – financieel en emotioneel – om zelf naar de tandarts te gaan, ineens een stuk lager. Hoe mooi is het dat je mensen weer hoop kunt geven?

Geïnspireerd?

Vanwege het groeiend aantal zorginstellingen waar Vitadent mondzorg aanbiedt, zijn wij regelmatig op zoek naar enthousiaste professionals om ons team te versterken. Ben jij enthousiast en wil je ook graag bij ons werken kijk dan voor actuele vacatures op onze website of mail naar vacature@vitadent.nl. We heten je van harte welkom en leren je graag kennen.