“Binnen deze stage komen al mijn interessegebieden samen”

‘Bedenk een oplossing waarmee de tandarts mondzorg op afstand kan verlenen.’

‘Bedenk een oplossing waarmee de tandarts mondzorg op afstand kan verlenen.’ Met deze vraag houdt Hanar Kamal, stagiaire Innovation, zich twee dagen per week bezig. Het is de hoofdopdracht van haar stage. De rest van haar uren besteedt ze aan andere uitdagende vraagstukken, zoals het digitaliseren van de logistiek en prothetiek. “Ik krijg van Vitadent alle ruimte om aan mijn stageopdracht te werken en ik mag meelopen op verschillende afdelingen”, vertelt ze.  Hanar is derdejaars student Business Innovation aan de Avans Hogeschool Den Bosch en ze werkt parttime als tandarts- en preventie-assistent. Sinds september 2021 loopt ze stage bij Vitadent. “Mijn leven is op dit moment best druk, maar ik heb het erg naar mijn zin. Ik word goed begeleid, weet precies waar ik aan toe ben en er is veel interesse voor mijn innovatievoorstellen.”

Processen efficiënter maken

Voordat Hanar aan haar studie begon werkte ze twee jaar fulltime als tandarts- en preventie-assistent. Maar ze wilde meer. “Ik hou van uitdaging en wil graag werken aan grote projecten.” Ze ging op onderzoek uit en ontdekte de studie Business Innovation. Een hbo-opleiding waar je alle kanten mee op kunt.

“Voor Vitadent is deze mondscanner een ideale oplossing.”

“Ik word enthousiast van innovatie. Het is mooi om oplossingen te bedenken die bedrijfsprocessen efficiënter maken. Bij Vitadent kan ik dat doen voor de mondzorg, een vakgebied dat mij ook nog steeds trekt vanwege mijn achtergrond. Zo komen binnen deze stage al mijn interessegebieden samen.”

Live meekijken

Inmiddels heeft Hanar een oplossing gevonden waarmee de tandarts het gebit van cliënten op afstand kan controleren. Na uitgebreid onderzoek en brainstormsessies met collega’s kwam ze uit bij een mondzorgscanner waarmee de tandarts live mee kan kijken. Dit werkt als volgt. Tijdens de tandartscontrole maakt de tandartsassistent in de zorginstelling een gedetailleerde scan van het gebit van de cliënt. Het resultaat van de scan verschijnt direct op het beeldscherm van de tandarts op afstand. Zo kan hij direct zien wat de cliënt nodig heeft. Vervolgens geeft de tandartsassistent terugkoppeling aan de cliënt en handelt ze de administratie af.

“Voor Vitadent is deze mondscanner een ideale oplossing. Het bedrijf verleent mondzorg aan cliënten in zorginstellingen. Deze zijn verspreid door het hele land. Op deze manier kunnen de tandartsen veel meer cliënten op een dag controleren en de kwaliteit van de mondzorg nog beter bewaken. Op dit moment zoek ik uit of mijn oplossing wettelijk is toegestaan en medisch-ethisch verantwoord is. Ik ben heel benieuwd.”