‘Als tandarts ben je de regieleider van een team van professionals’

Sinds 2017 is Jing Wang tandarts bij Vitadent. In deze blog vertelt Jing waarom werken bij Vitadent zoveel voldoening geeft.
'Je werkt hier met een heel team van professionals'

Sinds 2017 is Jing Wang tandarts bij Vitadent. Al tijdens haar studie werd ze gegrepen door het behandelen van kwetsbare cliënten. Of het nu gaat om mensen met een beperking of om ouderen, elke kwetsbare cliënt heeft een eigen, bijzondere handleiding. In deze blog vertelt Jing waarom werken bij Vitadent zoveel voldoening geeft.

Uitdagend en interessant

In 2015 studeerde ik af als tandarts aan de ACTA in Amsterdam. Al tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij de Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam (SBT). Daar heb ik veel geleerd over het behandelen van kwetsbare cliënten en dat sprak me erg aan. Toch ben ik in eerste instantie bij een reguliere praktijk gaan werken. Bij toeval kwam ik in contact met Vitadent. Toen ik daar een dag mocht meelopen, merkte ik dat dat veel deed met mij. Ondanks dat ik nog een leerweg had te gaan met deze bijzondere doelgroep, voelde ik dat dit helemaal in mijn straatje paste.

Ervaring

Bij Vitadent is elke cliënt anders en iedereen heeft een eigen handleiding. Om elk mens op de juiste respectvolle en zinvolle manier te kunnen benaderen, daar komt een hoop ervaring bij kijken. In het begin moest ik daar mijn weg nog in vinden, inmiddels zie ik soms al aan blik van een cliënt of de behandeling een uitdaging gaat worden of niet. Maar ook als het een uitdaging is, met de juiste aanpak probeer ik er toch te komen.

Complexer behandelplan

Bij onze ambulante mondzorg moet je met veel aspecten rekening houden. Er zijn mensen met dementie, afasie, andere hersenaandoeningen of een lichamelijke beperking. Je moet ook rekening houden met medicatie die mensen gebruiken. Dat maakt het opstellen van een behandelplan heel anders dan in een reguliere praktijk. Je moet er ook veel meer rekening mee houden of een behandeling niet te belastend is voor mensen. Als iemand in de eindfase van het leven is, ga je dan nog een heel rigoureuze behandeling uitvoeren, of is het voldoende om de pijn tegen te gaan? Juist in die eindfase is kwaliteit van leven zo belangrijk. Esthetiek is in deze fase niet voor iedereen het belangrijkste, een stabiele en pijnvrije mondsituatie creëren, dat is in de meeste gevallen veel belangrijker. Toch is kwaliteit van leven voor iedereen anders, en daar moet je met de juiste mondzorg op inspelen.

Eigen vertrouwde omgeving

Een andere uitdaging is dat je werkt in de kamer van de cliënt. Ze komen niet naar een speciale behandelkamer met een speciale tandartsstoel met alle toeters en bellen, maar als het maar enigszins kan, blijven ze in hun eigen vertrouwde omgeving. Dat is om te voorkomen dat mensen helemaal van slag raken. Als iets heel ingewikkeld is, bijvoorbeeld een moeilijke extractie, dan bespreken we wel of het mogelijk is iemand naar het ziekenhuis te krijgen.

Hecht team

Ik werk met een heel team van professionals om me heen. Als tandarts ben je als het ware de regieleider. Ik heb het overzicht over wat er in het behandelplan van een client staat en wat de status is. Op basis van al die kennis delegeer ik de taken. Tandvleesproblemen draag ik over aan de mondhygiënist, die weer nauw samenwerkt met de preventie-assistent. De tandprotheticus richt zich op de prothetiek van cliënten, maar moeilijke casussen kan hij of zij altijd terugkoppelen naar mij natuurlijk. Gaat er iets niet goed, dan bespreek ik dat met mijn team, maar uiteraard ook met de arts van de zorginstelling, met de familie of wettelijk vertegenwoordiger en – als dat mogelijk is – met de cliënt zelf.

Verlengstuk

Wat ik ook bijzonder vind, is de wisselwerking met het personeel van de zorginstellingen waar we werken. Zij zijn een verlengstuk van ons en wij van hen. Wij kunnen niet op dagelijkse basis kijken wat er in de mond van onze cliënten gebeurt, zij kunnen dat wel. Anderzijds hebben zij, om hun werk goed te doen, ook weer tips en tricks van ons nodig. Zo werken we samen om de mondgezondheid van onze cliënten stabiel te houden.

Geïnspireerd?

Vanwege het groeiend aantal zorginstellingen waar Vitadent mondzorg aanbiedt, zijn wij regelmatig op zoek naar enthousiaste professionals om ons team te versterken. Ben jij enthousiast en wil je ook graag bij ons werken kijk dan voor actuele vacatures op onze website of mail naar vacature@vitadent.nl. We heten je van harte welkom en leren je graag kennen.