‘Als ik oud ben, hoop ik dat ik ook zorg mag ontvangen op de manier waarop wij die geven’

“Bij Vitadent bepalen cliënten de dagindeling. Dat maakt elke dag weer anders. Als we eenmaal bij de zorginstelling aanwezig zijn, is het altijd weer een verrassing hoe de dag gaat verlopen.” Lees meer over de afwisselende werkdagen van tandarts Mandy.

Mandy Mphaphuli werkt sinds 2017 als tandarts bij Vitadent. In deze blog vertelt ze wat het werken voor kwetsbare ouderen zo bijzonder maakt.

Elke dag anders

In een reguliere tandartspraktijk draai je gewoon je agenda af en help je zoveel mogelijk mensen op een dag. Bij Vitadent worden de dagen veel meer bepaald door cliënten. Dat maakt elke dag weer anders. Mijn werkdag begint thuis, ik bekijk thuis welke cliënten er op de planning staan en check of er nog bijzonderheden zijn doorgegeven via de mail. Soms is een afdeling plotseling gesloten, bijvoorbeeld door het coronavirus of het norovirus. Dan is het een kwestie van snel schakelen en kijken in welk huis nog meer controles openstaan.

Spoed gaat voor

Ook als we eenmaal bij de zorginstelling aanwezig zijn, is het altijd weer een verrassing hoe de dag gaat verlopen. Soms wil een cliënt niet geholpen worden, dan moeten we iemand anders inplannen. We krijgen ook regelmatig te maken met spoedklachten. Die proberen we altijd mee te pakken: pijn en spoedklachten gaan voor. Als we bij de zorginstelling klaar zijn, is de werkdag nog niet afgelopen. Eenmaal thuis wacht de administratie. We werken met kwetsbare cliënten en we willen goed in overleg blijven met artsen en familie. Daarom leggen we al onze verrichtingen en bevindingen vast in het cliëntdossier. Ook moeten er mondzorgplannen geschreven worden

Een pijnloze en gezonde glimlach

Ik werk nu bijna zes jaar voor Vitadent. Toen ik kwam waren we nog maar net begonnen en inmiddels zijn we enorm gegroeid. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat we zo’n leuk team hebben. Als je voor deze doelgroep werkt, moet je wel een gevoelsmens zijn. Dat heeft ook een positieve invloed op de onderlinge sfeer. Met z’n allen streven we naar een goede mondgezondheid voor onze kwetsbare cliënten. Vaak zijn deze mensen heel hulpbehoevend. Het voelt voor mij ook helemaal niet alsof ik aan het werk ben. Als ik de kamer binnenkom en een praatje maak, zie je mensen opleven. Je krijgt vaak een warme glimlach, als je dan ook nog kunt zorgen dat die pijnloos en gezond is, hoe mooi is dat. Tegelijkertijd vind ik het ook heel confronterend. Niemand weet hoe zijn toekomst eruitziet. Als ik in een zorginstelling kom, hoop ik dat ik ook zorg mag ontvangen op de manier waarop wij die geven.

Geïnspireerd?

Vanwege het groeiend aantal zorginstellingen waar Vitadent de mondzorg aanbiedt, zijn wij regelmatig op zoek naar enthousiaste professionals om ons team te versterken. Ben jij enthousiast en wil je ook graag bij ons werken kijk dan bij onze actuele vacatures of mail naar vacature@vitadent.nl. We heten je van harte welkom en leren je graag kennen.