“Als ik een lach heb op mijn gezicht, krijgt zij die ook”

Vertrouwen bouw je met kleine stappen op, weet preventie-assistent Leonie Jansen. Ze behandelt wekelijks een cliënt die eerst geen mondzorg wilde. Maar door interesse te tonen in haar leven, mocht Leonie alsnog haar behandeling uitvoeren.  

Een veilig gevoel

“Mevrouw maakt me vaak aan het lachen. Met typisch Rotterdamse woorden vertelt ze me allerlei grappige verhalen over haar jeugd. Haar vader had een melkwinkel waar zij ook veel werkte. In haar beleving doet ze dat nog steeds. Ik laat dat zo, want het geeft haar een veilig gevoel. Ze was toen echt gelukkig.

Stap voor stap

Ik benader mevrouw altijd vrolijk. Als ik een lach heb op mijn gezicht, krijgt zij die ook. Inmiddels vindt ze het prima als ik haar behandel, maar dat was eerst niet zo. Om toch haar medewerking te krijgen, vertelde ik precies wat ik kwam doen en waarom. Ook liet ik haar even een tandenborstel vasthouden of de tandpasta proeven. Dan raakte ze er vertrouwd mee. Zo mocht ik stap voor stap steeds meer controleren en reinigen in haar mond.

Bloemen en knuffelberen

Na elke behandeling praat ik even kort met mevrouw. We bekijken vaak wat foto’s van vroeger of ze laat me trots haar versierde rollator zien. Ze heeft een kleindochter die haar vaak bezoekt en zij stopt allemaal bloemen en knuffels in mevrouws rollator. Dat vindt ze geweldig.  

De laatste tijd gaat mevrouw wat achteruit. Ze ligt langer in bed en is naar een andere afdeling verhuisd. Maar als ze mijn stem hoort, klaart ze op. Ik word ook altijd blij van haar. Door gezellige cliënten zoals zij, heb ik veel plezier in mijn werk.”