Charito Loyola preventie-assistent bij Vitadent

mondzorg vacatures

Charito Loyola is preventie-assistent bij Vitadent. “Met veel voldoening kijk ik naar mijn werkzaamheden. Ik maak mooie momenten mee en voel me sterk verbonden met mijn cliënten en hun naasten.”

Twee keer per week

“Een van de contacten die ik erg speciaal vond, was met de dochter van een dementerende cliënt in een reguliere zorginstelling. Doordat mevrouw ver in haar dementie zat, vertoonde zij afwerend gedrag. Hierdoor had de zorg extra ondersteuning nodig om haar mond gezond te houden. Mevrouw was niet meer in staat om pijn of klachten aan te geven en de conditie van haar gebit ging sterk achteruit. Ook knarste ze veel, waardoor er steeds meer tanden en kiezen afbraken. Hierdoor had ze moeite met eten. Haar dochter was bezorgd en vroeg me om de mond van mevrouw twee keer per week te behandelen.

Een leuke uitwisseling

Ik verzorgde de mond van mevrouw zo goed mogelijk. Als er veranderingen of problemen zichtbaar waren, gaf ik dat door aan de tandarts. Na elke behandeling belde ik de dochter van mevrouw om te vertellen hoe het was gegaan. Dat vond ze prettig. 

Ze was erg betrokken bij de mondgezondheid van haar dementerende moeder. Doordat we zo vaak belden, kregen we goed contact. Ze gaf bij mij aan dat de band tussen haar en haar moeder sterker werd toen haar moeder ging dementeren. In plaats van steeds meer afstand te voelen kun je dus ook een sterkere band krijgen met iemand die dementie heeft. Veel mensen staan daar niet bij stil. 

De gesprekken die ik had met de dochter gingen niet alleen over haar moeder, maar ook over haar werk en kinderen. Ze vroeg me ook altijd hoe het met mij ging, waardoor er een leuke uitwisseling over onze levens ontstond. 


‘Als je afscheid wilt nemen, is dit het moment’

Tijdens de behandelingen van mevrouw zette ik vaak kinderliedjes op die ze kende van vroeger, dat vond ze leuk. Maar naarmate de dementie verergerde, reageerde ze daar niet meer op. Op een gegeven moment viel ze, waardoor haar conditie nog verder achteruitging. ‘Als je afscheid wilt nemen, is dit het moment’, zei haar dochter een paar dagen later aan de telefoon. Helaas ging dat niet. Ik zat in quarantaine omdat ik corona had. Hier had ik het wel moeilijk mee. 

Toen mevrouw was overleden, stuurde haar dochter me een foto van hen samen en een cadeautje. Ze had een mooi armbandje voor me uitgezocht met edelstenen die ze bij me vond passen. Ik draag het nog altijd graag.” 

Wil je ook bijdragen aan een gezonde en pijnvrije mond en zo het welzijn van kwetsbare mensen verbeteren? Bekijk onze vacatures.